Taimeravi ja regilaulu õpperännak Põhja-Kõrvemaal

Taimeravi ja regilaulu õpperännak Põhja-Kõrvemaal

Map Unavailable

Kuupäev/kellaaeg
Kuupäev(ad) - 29/04/2022 - 01/05/2022
10:00 - 17:15


Taimeravi ja regilaulu õpperännak Põhja-Kõrvemaal


29.04-1.05.2022

Võtame kolmeks päevaks juhtme seinast, et: 

  • lasta ennast loodusel väestada ja tutvuda loodusgiidi juhendamisel Põhja-Kõrvemaa kaunite metsade ja rabadega
  • saada uusi teadmisi taimede võluväest ja kasutamise võimalustest, osaledes naturaalne päikesekreemi, isikliku taiakoti ja hüdrosooli valmistamise töötubades
  • tutvuda puude salapärase eluga;
  • mõtiskleda teemal “Taimed ja teadvuse seisundid”
  • praktiseerida Hiina meditsiinist pärinevat väepraktikat Qi Gongi
  • võtta vastu helide tervendav vägi helirännakul ja Rändaja kontserdil
  • kosutada end saunarituaalidega
  • loitsida Volbriöö lõkke ümber
  • tutvuda kohaliku pärandkultuurga ja külastada A. H. Tammsaare muuseumi Vargamäel
  • lasta häälepaelad valla regilaulu töötoas.

Programm ja majutus toimub looduskaunil Kõrvemaa maastikukaitsealal asuvas Simisalu loodusmajas. Meid juhendavad taimeriigis orienteerumisel loodusterapeut Angelika Somelar ning kohalikud loodusgiidid. Regilaulu, loitsu ja sõnaväge maailma rännakule viivad Indrek ja Anna Vainu. 


PROGRAMM:

  1. aprill REEDE

10.00-11.45 Vargamäe muuseumi külastus koos giidiga https://www.vargamae.ee/ 

A.H. Tammsaare muuseum Vargamäel asub kirjanik A.H. Tammsaare sünnikodus.

„Seal ta ongi, see Vargamäe,“ lausus mees ja näitas käega üle soo järgmise väljamäe poole, kus lömitas rühm madalaid hooneid. “Meie hooned paistavad, teiste omad seisavad mäe taga orus, sest siis rahva suus Mäe ja Oru, mõisakirjas aga Eespere ja Taga pere. Paremat kätt see männitukk seal kõrgel mäe otsas on meie oma: igavesed vanad jändrikud teised, mõned poolkuivad juba.“/ A.H. Tammsaare „Tõde ja õigus“ I osa/


TAIMERAVI TÖÖTOAD

Koolitaja: Angelika Somelar

Töötuba: Looduse väest pakatava naturaalse päikesekreemi valmistamine

Meie nahk on meie suurim organ ja vajab tähelepanu kogu aeg ja erilist hoolt just kevadsuvisel ajal, kui on oht päikesega endale liiga teha. Ka meie esivanemad tegid õues tööd, viibisid päikese käes ja seda ilma moodsate kaitsevahenditeta. Räägime kuidas vanasti kaitsti enda nahka Päikese põletuste eest ja kuidas Sina ennast aidata saaksid, et mitte endale liiga teha. Valmistame ühiselt tervisliku päikesekaitsevahendi, et õpiksid oma nahka kaitsma tervislikumal viisil looduslike vahenditega. 


Töötuba: Maagilise väega taiakoti valmistamine

Töötoas osaleja saab Angelika juhendamisel valmistada endale isikliku taiakoti.Taiakott on väikene kotikene, kuhu saad valida taimi oma soovide ja vajaduste järgi.

Oma erilise taimede jaoks mõeldud kotikese saad ise varem kodus ette meisterdada või kohapeal valmistada. 

Angelikal on kaasas tosinkond taime, kes kõik esindavad mitmeid maagilisi traditsioone ja võimeid. Võta kaasa ka enda lemmikud.

Erinevad taimed mõjutavad meie olemist ja tegemisi erinevalt ja sellest mõjust tuleb  õpitoas lähemalt juttu. Näiteks annavad mõned taimed julgust või energiat, teised peletavad kurjust ja kadedust, toovad selgust või aitavad võib-olla hoopiski mitte unustada jne. Eraldi on mediteerimist soodustavad taimed, aga ka nt materiaalset küllust ligi tõmbavad taimed. Mõni taim aitab hoopiski langetada otsuseid ja teine on ennustamisel abiks. 

Erineval aastaajal ja kuul on meil erinevad soovid ja vajadused – tule ja pane need idanema, luues endale oma väikene taime kotike, mis sobib sind saatma ja aastat täiustama. Arutleme taigu ja uskumusi, millega taimede väge esile meelitada ja millised taimed võiksid just sinu aastat väestada ning kuidas neid valida. 


Teetseremoonia

Teeme ühiselt väikese teerännaku koos helirännakuga. 

Teetseremoonia juurde kuuluvad järgmised märksõnad: 

  • harmoonia inimese ja looduse vahel;
  • vastastikune austus;
  • kord ja puhtus mõtetes ja tegudes;
  • rahuliku meele saavutamine.

Helirännak

Iidsetes traditsioonides on helid aidanud inimestel leida tasakaalu keha, hinge ja vaimu vahel. 

Kõik meie elus, meie ümber on võnked, vibratsioon. Heliteraapia harmoniseerib ja organiseerib inimese energiavälja ja aktiveerib rakumälu, luues stiimuli, millega keha loob ennast tervendavad vibratsioonid.Kui suureneb harmoonia, siis paraneb tervis, tõuseb energiatase ja suureneb elujõud.

Rännakul tunned, et viibid kohal, selles hetkes. Helide laine puhastab teadvust ja peatab mõtete virrvarri. Kristall- ja Tiibeti helikausid ja helihargid tekitavad binauraalseid helisid, mis balanseerivad aju poolkerasid. Ajupoolkerade tasakaalustamise eelised on loovuse tõus, tunnete ja mõtete sujuvam juhtimine, immunussüsteemi tugevnemine, annete ja oskuste arenemine, stressi ja ennast saboteerivate harjumuste vähenemine, ennast toetavate harjumuste sagenemine.


Mõtisklusi:Taimed ja teadvuse seisundid” 

Juttu tuleb psühhedeelikumidest, mis  on oma olemuselt psühhoaktiivsed ained, mille peamine toime on tunnetuse ja taju muutumine. Ekslikult peetakse rahva seas neid narkootilisteks aineteks, mida nad ei ole. 

Järjest rohkem tehakse uuringuid, kus sellesse gruppi kuuluvaid aineid kasutatakse raskete psühholoogiliste probleemide lahendamiseks ja teraapia eesmärgil, aga kuna tegu on ühiskondliku hoiaku muutumisega, siis on selle muutuse toimumine väga aeglane.


Saunarituaalid

Saun on meile kõigile väga tuttav koht, kuid on hämmastav, kui palju tarkusi on meie esiisad saunakombestikus kasutanud ja kui vähe me seda tavaliselt mõistame ja kasutame. 

Saunarituaali käigus saame tunda saunateraapia pärimuslikku poolt. Räägime ja kogeme erinevaid taimi saunas. 


30. aprill LAUPÄEV

Koolitaja: Angelika Somelar

Qi Gong 

QI GONG on iidne Hiina meditsiinist pärit tervise tugevdamise ja parandamise väepraktika, mille traditsioonid ulatuvad aastatuhandete taha. Qi gong (tshi kun eestipäraselt) on meele, hingamise ja keha reguleerimise kunst, inimese bioaktiivsetes kanalites ja siseorganites liikuva energia arendamine ja suunamine. Harjutused aitavad meelel rahuneda ja keskenduda, tasakaalustavad siseorganite tööd ja tugevdavad lihaskonda. Qi Gong on jõukohane igas vanusegrupis ja olenemata treenitusest.


Programm “Salapäraste soode sajatusi”. Retk loodusgiidiga, taimede korjamine.

Milles peitub soode salapära?
Kas müstilistes laugastes või älvetes või hoopis rahvajuttudes, mis pajatatud virvatuledest ning näkkidest?
Millal öelda raba, millal soo ja miks on seal alati märg?
Üritame selgitada, miks peetakse soid veereservuaarideks ning mis vahe on laukal ja älvel, kuidas rabas liigutakse ning mida soo inimesele annab.

Toimumiskoht: Tammsaare–Järva Madise loodusrada.
Raja pikkus: 5,5 km.
Kestus: 3 tundi

Huvitav on ka tõik, et sama rada pidi kulgeb ka Eestit läbiv Kultuurilooline PALVERÄNNUTEE, mis kulgeb Piritalt Vana-Vastseliinatee: https://palverand.ee/?c=tammsaare-vljamelt-le-kodru-raba-jrva-madise-kirikuni-2&l=et 


Töötuba: Hüdrosooli tegemine 

Hüdrosoolid on puhas ja looduslik vesi, mis tekib taimsete materjalide, nagu lehed, lilled, koored, marjad, puit, varred ja juured, aurude destilleerimisel. 

Vastavalt sellele, millega loodus meid kostitab, paneme käima ühe kevadise hüdrosooli. Hüdrosooliks destilleeritavaid taimi on vaja korjata vahetult enne prepareerimist – taimed peavad olema võimalikult värsked, et oleks säilinud taimne rakuvesi – hüdrosooli põhiline komponent.

Kogudes taimi, saame lisaks taimede väele ka korjaja meeleseisundi ja korje eesmärgi salvestada, mis muudab selle hüdrolaadi alati eriliseks. Lisaks saame korjates järgida vanu traditsioone, näiteks seista korjates näoga päikese suunas.

Hüdrosoolid on palju õrnemad, kui nende eeterlikud õli-analoogid ja erinevalt enamikust eeterlikest õlidest, mida tuleb enne nende kasutamist lahjendada, võib hüdrosoole kasutada otse nahale. Nad on üldiselt ohutud igas vanuses, tundliku nahaga inimestele ja isegi lemmikloomadele.

Proovime erinevaid hüdrosoole ja tunnetame taime nektari puudutusi oma kehal.


Kursusel osalejate esitlused taimedest ja kursusel õpitu kokkuvõtmine

Võtame lühidalt kokku taimeravi seminaride sarja. Taimeravi kursus lõpeb eksamiga ja selle eelduseks on esitluse tegemine ühe taime kohta (videona, luuletusena, näidendina ja suulise ettekandena). Palun anna oma soovist kodutööd esitleda Angelikale varakult teada. Kirjalik eksam toimub juunis. Keda kodutööde esitlused ei kõneta, on võimalik võtta paus või vaadata filmi.


Film “Puude salapärane elu”

Puu-usk avaneb vaataja ees kogu oma nakatavuses. Film põhineb saksa karismaatilise looduse populariseerija, metsniku ja kirjaniku Peter Wohllebeni samanimelisel raamatul, kus ta jagab oma sügavat armastust metsade ja laante vastu, seletades elu, surma ja taastumise protsesse, mida on jälginud oma hoolealustes metsades. Jalutame koos temaga metsas ja süüvime selle superorganismi saladustesse.

Puud teavad, et üksinda pole nad mets. Ainult koostööd tehes, üksteise eest hoolitsedes saavutatakse rohkem, elatakse väga vanaks. Puud on nagu inimperekonnad: puuvanemad elavad koos oma lastega, suhtlevad nendega, toetavad neid kasvamisel, jagavad toiteaineid nendega, kes on haiged või vaevatud, ja isegi hoiatavad üksteist ähvardavast ohust. 

Pärast selle filmi vaatamist pole mets enam see, mis enne.
Treiler: https://youtu.be/k_xKhHwqeW8 


Kontsert “Rändaja” http://randaja.ee/ 

Rändaja kannab ja koob mahedalt meloodilist atmosfääri, mis hoitud emakeelse laulusõnaga. Laulud jutustavad lugusid igale rändurile avanevast suurest maailmast meie ümber kui ka kordumatust lõpmatusest iga inimese sees. Eks ikka elamise lihtsusest ja sellega hakkamasaamise kergusest. Küllap kõnetavad Rändaja laululood vajalikul ajahetkel just seda isiklikku maailmajagu, mida mööda kuulaja parasjagu astub. Loomingu keskmes on austav ja hoidev toon looduse ning elu suure müsteeriumi suhtes.   


Volbriöö lõkkeõhtu 

Volbriöö on rahvas seas tuntud kui nõiduse ja maagia öö. Vanade eestlaste jaoks tähistas kevadpühade saabumine kevade lõplikku võitu talve üle, kõige halva eemalepeletamiseks kaasnes tuletegemine (maituli), kellade helistamine, lärmitsemine ja muud rituaalid. 

Teeme lõket, laulame ja loitsime.


Saun (soovi korral)


Koolitaja: Angelika Somelar

ANGELIKA SOMELAR on loodusterapeut, kellel armastus ravimtaimede vastu sai alguse juba varajases lapsepõlvest. Sestpeale on taimede ja toidulisandite maailm saatnud teda pidevalt läbi elu ning nüüdseks on ta tegelenud inimeste nõustamisega pea 30 aastat ja koolitamisega üle 20 aasta. 

Ta on omandanud teadmisi nii  Eestis kui välismaal, läbinud erinevates riikides mitmeid taimede ja „lääne meditsiini“ alaseid koolitusi ning avastanud enda jaoks ka Hiina meditsiini. Alates 2016. aastast on ta pühendunud traditsioonilise Hiina meditsiinile ning lõpetanud Eesti Neijingi Kooli. 

Angelika igapäevaseks tegevuseks on tervisenõustamine. Ta on loodusterapeut, kes tegeleb tervise diagnostika, akupunktuuri, erinevate tervistavate teraapiatega ja taimeraviga. Lisaks valmistab ta väekas Ecoshi arendustiimis retsepte „taimed kapslisse“ ning õpetab Alar Krautmani Terviseakadeemias pärimusmeditsiini erialal taimede maailma.


1. mai LAUPÄEV 

8.30-9.15 Hommikusöök

9.15-10.30 Programm “Pärandkultuuri radadel Simisalus” looduses. Programm viib välja Kollassaare rabasaareni.

Toimumiskoht: Simisalu-Matsimäe loodusrada
Raja pikkus: kuni 4 km.
Kestus: kuni 1,5 tundi. 

Simisalu on ajalukku läinud eelkõige A. H. Tammsaare „Tõe ja õiguse” kaudu – Simisalu on üks seal mainitud väljamägedest ning Hans Grosthal oli „Tõe ja õiguse“ Hundipalu Tiidu prototüübiks. Kõigest sellest ja rohkemgi saad teada läbides kohapealse ümbruse ja pärandkultuuriga tutvumise retke.

Retkel korjame loodusande, mida sellel ajal korjata saame, et teekruusid oleks täis, salv täidetud rõõmuga ja energeetika puhtamast puhtam.


REGILAUL, LOITS JA SÕNA VÄGI

Koolitajad: Anna ja Indrek Vainu https://www.youtube.com/watch?v=SeKfPPPmaT8 

Kas mäletad veel?
Kas mäletad veel meie esivanemate laule ja sõnu?

Regilaul on maarahva mälu sügavaim osa. Muistne laul, mis ulatub aegade algusesse ja kannab igavikulise õpetuse tänapäeva. Regilaul on meie kultuurimälu kandja, sinna on sisse kirjutatud meie mustrid ja olemus, sellele toetub meie elu- ja loodustunnetus.

Me räägime regilaulust nii, nagu seda ise elama ja kanname. Oleme teadlikud, et meie kultuuris on olnud palju katkestusi ja arhiivikogudes on sellest väga palju kihistusi, sügavama sisuni jõudmiseks tuleb regilaulumaailma tunnetada, mõtestada, laulda ja edasi anda.

Oleme põlised maalased, metsarahvas, kelle jaoks regilaul on elus ja igapäevaselt muutuv, kohanev aja ja vajadustega. Me pole pannud regilaulu eksponaadiks muuseumisse, vaid kanname seda oma südames kaasas, ja laseme laulul linnuna taevasse tõusta.

Anna ja Indrek Vainu elavad metsas, väikeses onnis keset metsikut loodust, lihtsalt nagu meie esivanemad. Koos korraldavad nad Soomaal Metsalaulupidusid, kus keset rabametsa lauldakse regilaule ja jutustatakse pärimusest kantud lugusi.

Anna on laulik, kes kogub, loob ja laulab regilaule, ning regilauludest tõukuvaid laule, korraldab lauluringe ja innustab teisi laulma. Anna jaoks on regilaul loits, mis avab meie meeled aegadeülesele teadmisele ja tunnetusele.

Indrek on Metsapoeg ja teadja, kes pühendab oma elu loodusele ja metsa eest kõnelemisele, et avada rahva meel looduse ühtsuse mõistmisele ja enese äratundmisele. Ta on tuntust kogunud keskkonnaanalüütiku ja looduskaitsjana, kaasa löönud rahvaliikumises Eesti Metsa Abiks ning korraldanud aktsioone metsade kaitseks, loodusest prügi koristamist.


Ajakava:

10.30-13.30 Regilaul, loits ja sõnavägi
13.30-14.15 Lõunasöök
14.15-17.15 Regilaul, loits ja sõnavägi


 

KORRALDUSLIK INFO:

Kogunemine: R, 29.04 kl 10.00 A.H. Tammsaare muuseumis Vargamäel 

Asukoht: RMK Simisalu Loodusmaja, Vetepere küla, 73416, Järva vald Järvamaa. https://www.loodusegakoos.ee/kuhuminna/puhkealad/aegviidu-korvemaa-puhkeala/1227 

Loodusmaja: Kaminasaalis on üleval kohalikku ajalugu tutvustav väljapanek ning Kodru raba tutvustav fotonäitus. Esimesel korrusel on kaminasaal, köök, söögisaal, tualetid, duširuum, saun kaminaruumiga ja miniköök. Maja teisel korrusel on majutuseks 9 tuba. Endises kuivatis on kivimite ja kivististe näitus. Loodusmaja õuel asub vaatetorni ja lõkkeplats.

Majutus: Maja uues osas on 4 tuba (1 2-kohaline, 2 3-kohalist ja 1 4-kohaline). Vanas osas on 5 tuba, (2 10-kohalist, 2 6-kohalist ja 1 5-kohaline tuba). Olemas padjad, tekid ja voodipesu. Soovi korral soojalembelistel soovitus võtta kaasa lisatekk.

Toitlustus: Väeviljad OÜ, peakokk Andrus Margus. Toitlustus alates R lõunast kuni P lõunani, kokku 7 toidukorda. Väekas, toekas ja tervislik taimne toit.


Kohalesõitmise juhised: 

Tallinna poolt mööda Piibe mnt tulles sõita läbi Aegviidu, jõudes Jänedale keerata Jäneda-Perila mnt (nr 11125), sõita 7. km ja Lehtmetsa ristis pöörata vasakule (suunaviit „Albu“). Sõita mööda Lehtmetsa-Kaalepi teed (nr 15141) ja 10. km, Albus, keerata paremale (suunaviit „Simisalu“). Sõita 2,2 km ja seejärel keerata paremale (suunaviit „Simisalu“). Sõita mööda kruusakattega teed 5,8 km, kuni jõuategi Simisalu loodusmajani. 

Paide poolt tulles sõita mööda Pärnu-Rakvere mnt (nr 5) ja 116. km keerata vasakule (suunaviit „Järva-Madise“). Sõita 5 km, seejärel keerata vasakule (suunaviit „Simisalu“) ja sõita veel 7,5 km, kuni jõuategi Simisalu loodusmajani.  


Looduses viibimise juhised: Enne loodusesse minekut tutvu järgmiste juhistega: igaüheõiguse põhimõtted, kuidas looduses käituda ja prügivabalt looduses.

Kõrvemaa maastikukaitsealal piirangute ja kaitse-eeskirjaga saad tutvuda siin


Vaatamisväärsused (kui soovid omapäi veel lisaks ringi vaadata):

  • Seidla mõis ja park. 1785 a. varaklassistilik mõisahoone ja inglise stiilis park. Suviti toimub Kila-Kola antiigilaat, mis sellel aastal toimub juba 19. korda
  • Seidla tuulik. 18. sajandist pärinev Seidla mõisa hollandi tüüpi tuuleveski, mis on säilinud koos sisseseadega oma algses funktsioonis.
  • Aravete külamuuseum. Muuseumis on tuletõrjetuba, klassi-, õpetaja-, naistetuba, raadiod-grammofonid-televiisorid, stagna- ja kirjandustuba.
  • Aravete keskus. Mitmekesise arhitektuuriga keskus – meierei 1910, kultuurimaja 1938, koolimaja 1980 (arhitekt I. Fjuk), keskuse hoone 1981 (arhitekt A. Aasma), eramu 1974 (arhitekt V. Künnapu).
  • Roosna-Alliku mõis. 1786 a. kahekorruseline varaklassistlik mõisahoone. Hetkel tegutseb hoones Roosna-Alliku Põhikool.
  • Rava tammik ja järv. Looduskaitseala, kus asub 92 põlist tamme, 16 suurt lehist ja üks mitmesaja aastane mänd.

“Tõest ja õigusest” tuntud ning kirjanikuga seotud kohad:

  • Tammsaare-Lõuna talu, mida romaani järgi tuntakse Tagapere / Oru talu nime all, kus elavad neljanda põlve Jakob Sikenbergi ehk Oru Pearu prototüübi järeltulijad.
  • Otsa talu, mida romaani järgi tuntakse Kassiaru taluna ning talu peremeest peetakse Kassiaru Jaska prototüübiks.
  • Simisalu talukoht, mis romaanis sai nimeks Hundipalu. Talu ostis  Hans Grossthal, keda peetakse Hundipalu Tiidu prototüübiks ning kes oli Anton Hanseni ristiisa.
  • Albu vallamaja vastas on Järva-Madise kõrtsi varemed, kus veetsid aega kohalikud külamehed, muuhulgas Andrese prototüüp Peeter Hansen ja Pearu prototüüp Jakob Sikenberg.
  • Albu vallamaja ees asub Tammsaare ausammas, mis püstitati Tammsaarele elu ajal, 1936. aastal.
  • Albu mõis. Albu mõisniku käest ostis Peeter Hansen Tammsaare-Põhja talu.
  • Järva-Madise kirik ja vana surnuaed, kuhu on maetud Tammsaare vanemad.
  • Kodru raba koos 4,5 kilomeetrise matkarajaga. Raba osas on korralik laudtee. Matkaraja teine ots on Järva-Madise kiriku juures.
  • Koitjärve on koht, kus kirjanik oma venna Jüri juures pikki aastaid peatus. Seal elas Tammsaare läbi oma elu ühe suurima armumise, paranes kahest eluohtlikust haigusest ning puutus kokku I maailmasõjaga.

????ÕPPERÄNNAKU HIND????
270 eurot
Hind sisaldab järgmist:
????kogu programm koos kõigi töötubade ja seminaride (sh materjalid), giididega ekskursioonide, kontsertide ja muuseumi sissepääsudega kolmel päeval
majutus 2 ööd (sh tekid, padjad, voodipesu)
????toitlustus alates R lõunast kuni P lõunani, kokku 7 toidukorda Väeviljade kokkade valmistatud väekat, toekat ja tervislikku taimset toitu.


REGSITREERIMINE: https://forms.gle/ugr3C3AMtHWKvvJSA 

Üles
Monday to Friday 09:00 - 20:00 hrs
Saturday 09:00 - 18:00 hrs
Sunday 09:00 - 18:00 hrs